Könyvajánló #16 - Basa Katalin: A névtelen királynő



Halihó Mindenkinek!
Ma ismét egy könyértékeléssel érkeztem Hozzátok, egy idén megjelent, még annyira nem népszerű könyvről. 

Fülszöveg:
Basa Katalin urban fantasyja a népmesékből nőtt ki, a magyar népi hitvilág a gyökere. A tündérek a vízben élnek, átkokat szőnek, a boszorkányok saját, fekete útjukat járják, a táltos pedig a Nap fiaként egyensúlyra törekszik, mert az emberek világában rendnek kell lennie. Ám ez a rend felborul, amikor a bosszúvágytól megkeseredett tündérkirálynő ki akar törni a börtönéből – ahová a gyermekei zárták – azért, hogy árvizet támasszon. A hírre egyik leszármazottja hazatér Budapestre, de ahhoz, hogy kiigazodjon a jelenben, előbb fel kell derítenie a múltját. Milyen jövő várhat Lonára, akiben a tündérek és az emberek ereje egyesül? A mesék igazságát neki is meg kell tanulnia – először is, a gonosz létezik; másodszor, a gonoszt le lehet győzni; harmadszor pedig a gonoszság legyőzéséhez nem kell szépség vagy gazdagság, csak egyvalami: jósággal teli szív.



Vélemény:
Mikor Kata megkért, hogy olvassam el a könyvét nagy izgalommal kezdtem bele. Picit olyan érzésem volt, hogy olyan lesz mint a Helka. Magyarországon játszódó könyv, de mégis fantasy az egész. Én kiskoromban nagyon szerettem a Helkát, úgyhogy gondoltam ez is tetszeni fog. És milyen jól gondoltam! Igaz más volt, mégis igazán jó élményt adott.

A történetnek 4 fontos szereplő csoportja van. Első és legfontosabb szereplő a névtelen királynő, akinek óriási hatalma van a vizek felett és el akarja pusztítani Budapestet. Az ő csatlósai a tündérek, akik a megszokott jótündér, tündérkeresztanya helyett többnyire gonosz teremtmények. Vannak a boszorkányok, akik velejéig romlott és hataloméhes lények. Következő fontos karakterünk a táltos, aki az időjárást tudja irányítani. Végül, de nem utolsó sorban, a leginkább középpontban lévő csoport Argilus leszármazottjai, akiknek az a képességük, hogy mélyen belelátnak az emberekbe, állatokba és mindenféle lényekbe.Ezzel a tulajdonságukkal pedig látják azt, hogy mit éltek át, milyen érzelmeik vannak- és a történet szempontjából egy kulcsfontosságú dolgot is ismernek: a nevüket.
A történet Budapesten játszódik, főszereplője Lonka, aki félig ember, félig tündér, mivel a királynő egyik leszármazottja és ehhez még az Argilusok szemét is örökölte. Egész életében bujkálnia kellet keresztanyjával (akit a királynő alkotott, de ő megszökött tőle), hogy a királynő ne tudja elkapni őket. Majd 18 éves korában, mikor az árvíz közelgett Lonkáék visszatérnek Budapestre, hogy segítsenek az árvíz megakadályozásában. Ám bonyolódnak a dolgok, mikor gyilkosság történik, Lonka többször is életveszélybe kerül és mindeközben még a szerelem is megjelenik a színen.Az egész könyv hangulata misztikus, tele van varázslattal. A könyvben lévő világ sejtelmessége,  kuszasága és a bűbája teljesen beszippant és nem ereszt. A dologok egymás után történnek, időd sincs lerakni, mivel tele van fordulatokkal, egyre több minden derül ki, így fokozva bennünk az izgalmat és az érdeklődést.
Nekem nagyon tetszett, hogy az egész könyv tartalma egyes népmesei történetekre, elemekre és szereplőkre volt alapozva. Így nyer létfontosságot például Tündér Ilona és Árgyélus története, sőt még a történelemből ismert Wesselényiék családjának is sok szerep jut a cselekményben. 

A másik ami megfogott a történetben a szereplők. Már az elején jól kidolgozott, többnyire szimpatikus karakterekkel találkozhatunk. A fontosabb szereplők hátteréről sokat tudhatunk meg, míg a többi mellékszereplőkről éppen annyit, amennyit tudnunk kell. Mindenképpen ki kell emelnem, hogy mennyire színes és változatos volt,  a "szereplők sokasága". Az előző bekezdésemhez csatlakozva- igazán sok népmesei lénnyel találkozhatunk az olvasás során, melyek a különféle varázstudásaikkal engem teljesen levettek a lábamról.

A szereplők, a történet és a történet világa már az első lapoktól kezdve megbabonáz, mivel egyszerűen olyan jól  van felépítve és kitalálva, hogy csak ámulsz és bámulsz csodálkozásodban. Nagyon tudom ajánlani, olyan embereknek, akik kicsit el szeretnének rugaszkodni a földtől, hogy bele vessék magukat egy izgalmas, varázslatos, rejtélyekkel teli világba.


Értékelés:

   Borító: 5/5 - nekem nagyon tetszik ez a minimalista, fekete borító

   Cím: 5/5 - elég megnyerő

   Stílus: 5/5

   Karakterek/szereplők: 5/5

   Történet: 5/5*

   Szórakoztatás: 5/5

   Izgalom: 5/5*

   Oldalszám: 323

   Kedvenc szereplő(k): Lonka




Ennyi is lett volna a bejegyzés, még egyszer köszönöm Katának, hogy elolvashattam a könyvét, remélem Ti is kedvet kaptatok az elolvasásához! Hamarosan jelentkezem, addig is

További szép napot kívánok!

Csicsóka


A könyvet ide kattintva rendelhetitek meg, valamint más könyves webshopoknál akár le is tölthetitek ebook olvasóra.


  
Rajzok a könyvből: 

                      









Megjegyzések